Bezienswaardigheden

Texel heeft tal van bezienswaardigheden.
Hieronder een selectie.

Ecomare Zeehondencentrum Ecomare
Ecomare omvat een natuurmuseum, zeehondenopvang, zeeaquarium, vogelopvang, duinpark en bezoekerscentrum voor het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’.
>>Kijk hier voor meer informatie
Robbentocht Waddenveer
De thuishaven van het schip De Vriendschap is De Cocksdorp, in de buurt van strandpaviljoen Paal 33. Met dit schip kun je een robbentocht maken. Bij laag water vaart De Vriendschap vlak langs de zandbanken met daarop de zeehonden. Omdat de robben vertrouwd zijn met De Vriendschap kan het schip de dieren heel dicht benaderen. De tocht duurt anderhalf uur. Ook kun je met het schip een dagtocht naar Vlieland maken.
>>Kijk hier voor meer informatie.
Kaap_Skil Kaap Skil, het museum van jutters en zeelui
Het museum toont een maquette van de reede van Texel, ‘gevonden’ juttersspullen, oude Texelse (vissers)huisjes met stijlkamers, de molen ‘Traanroeier’ en de geschiedenis van de TESO.
>>Kijk hier voor meer informatie.
Brouwerij2 De Texelse bierbrouwerij
In Oudeschild ligt de Texelse bierbrouwerij, brouwer van speciaalbieren.
De brouwerij verzorgt rondleidingen, heeft een proeflokaal en verkoopt het eigen Texelse bier.
>>Kijk hier voor meer informatie.
 Luchtvaartmuseum Luchtvaart en oorlogsmuseum Texel
Het museum toont de luchtvaarthistorie en de oorlogsherinneringen van het eiland Texel.
Het is gevestigd bij Airport Texel.
>>Kijk hier voor meer informatie.
Wezenspyk Kaasboerderij Wezenspyk
Op kaasboerderij Wezenspyk in Den Hoorn wordt de Echte Texelse Boeren- en Schapenkaas gemaakt. Dit is kaas, bereid uit melk, die vers van de koe of schaap, direct in de kaastobbe wordt verwerkt. Kaasboer Anton Witte maakt sinds 1981 echte Texelse kazen. De kaasboerderij verzorgt rondleidingen en heeft een eigen winkel.
>>Lees hier meer.
Novalishoeve Novalishoeve
Novalishoeve is een zorgboerderij. Je kunt een kijkje nemen op de boerderij, de winkel bezoeken of op het terras genieten van een kop koffie, zelfgemaakte taart, ijs of een volledige lunch. Laat je inspireren door het seizoenaanbod van groenten en ontdek welke andere, zelfgemaakte biologische producten er te koop zijn.
>>Lees hier meer.
Museum_De_Waal Cultuurhistorisch museum Texel
Een groep enthousiaste Texelaars richtte enkele decennia geleden in een authentieke stolpboerderij het Agrarisch- en Wagenmuseum Texel op. De nadruk lag in het begin op het bewaren van de geschiedenis van het boerenleven op Texel. Het museum toont een veelzijdig beeld van het leven op Texel in het verleden.
>>Lees hier meer.
zelfpluktuin Zelfpluktuin Texel
De zelfpluktuin ligt bij Oudeschild. In de zelfpluktuin kun je zelf je eigen fruit, groente en bloemen rechtstreeks uit de tuin plukken. In het boerderijwinkeltje zijn allerlei producten uit de tuin te koop.
>>Lees hier meer.
Vuurtoren Vuurtoren Texel
Een beklimming van de vuurtoren hoort bij een bezoek aan Texel. Vanaf de toren heb je, op zo’n 45 meter boven zeeniveau, een prachtig uitzicht over de Waddenzee en Texel. De toren staat op de noordpunt van Texel.
>>Lees hier meer.